Go green, leave the car behind

runningnumbers200_0Naar je werk rennen, of eventueel fietsen, is een stuk gezonder dan maar wat zitten in de auto of het openbaar vervoer. Veel commuters zijn op die manier van hun overtollige kilo’s afgekomen of hebben hun conditie flink verbeterd. Je lichaam gaat er dus op vooruit, maar daarnaast is run commuting en bike commuting ook ontzettend goed voor het milieu. Denk maar eens aan alle uitstoot van giftige gassen die je voorkomt als je je auto op zijn plek laat staan en op ‘eigen kracht’ naar je werk gaat.

Als je rennend of fietsend naar je werk gaat verbruik je geen benzine of andere stoffen waaruit giftige gassen ontstaan. Daarnaast is rennen of fietsen in theorie ook beter dan de trein of de metro nemen. Deze vervoersmiddelen verbruiken namelijk veel stroom en als je rent of fiets verbruik je die energie niet. Dat jij besluit om niet meer te reizen met de trein of de metro betekent echter niet dat er daadwerkelijk ook minder van deze voertuigen gaan rijden. Alleen als heel veel mensen zouden besluiten om voortaan te kiezen voor hun hardloopschoenen of hun fiets zou het daadwerkelijk impact kunnen hebben op het aantal metro’s en treinen die worden ingezet. Dit is echter niet waarschijnlijk.

Toch is het goed om minder of geen gebruik meer te maken van je auto of het openbaar vervoer. Alle kleine beetjes bij elkaar kunnen immers een hele hoop teweegbrengen. Volgens de site www.youcanbikethere.com ziet de uitstoot van auto’s er als volgt uit:

5 dagen per week 10 mijl naar je werk rijden en terug, een jaar lang

Voertuig Uitstoot
Kleine auto 0.7 ton CO2
Middelgrote auto 1.3 ton CO2
SUV/4×4 1.9 ton CO2

Even ter vergelijking: de uitstoot van 1 ton CO2 staat gelijk aan zeven keer van Nederland naar Parijs vliegen.

Carbon DioxideDaarnaast zorgen het schuimrubber en het plastic van het interieur van de auto, de petroleum in de banden van auto’s en andere dingen ook voor de uitstoot van giftige gassen. Dit geldt ook voor hybride auto’s. Deze voertuigen verbruiken geen benzine, maar ze lopen wel op een klein beetje gas en een grote batterij. Ook die dingen produceren giftige gassen, waardoor de lucht vervuild raakt. Door de auto vaker te laten staan kun je een groot deel van die uitstoot vermijden.

Renners stoten ook gassen uit
Op internet zijn genoeg discussies terug te vinden over de uitstoot van koolstofdioxide door renners. Zo zouden vier mannelijke run commuters meer van deze stof produceren door te ademen dan vier mannen die samen in een hybride auto naar het werk gaan. Het is waar dat je meer koolstofdioxide uitademt als je rent of fietst dan als je loopt, maar toch valt de impact daarvan mee. Door veel te sporten word je namelijk fitter en daar wordt je lichaam efficiënter van. Uiteindelijk zul je dus minder koolstofdioxide gaan produceren. Dat is dus alleen maar positief voor het milieu.

De productie van sportartikelen
Om naar je werk te kunnen rennen heb je aardig wat sportartikelen nodig: hardloopschoenen, een hele outfit om in te rennen, een rugzak, een bidon, een sporthorloge, een mp3-speler en ga zo maar door. Al die spullen moeten geproduceerd worden in fabrieken en daarbij wordt er energie verbruikt. Daarna moet het ook nog de hele wereld over worden getransporteerd, waarbij weer extra CO2 wordt uitgestoten. Dat geldt natuurlijk ook voor de productie van fietsen voor de bike commuters. Veel mensen vergeten dat ze op deze manier ook het milieu belasten. Het is echter nog altijd minder belastend dan de productie van auto’s. Deze voertuigen zijn veel groter en ingewikkelder om te maken dan simpele sportartikelen en er komen dan ook veel meer gassen bij vrij, die in de ozonlaag terecht komen.

‘Recycling’ is het magische woord
oldtrainersAls je alle punten die we tot nu toe besproken hebben bekijkt, kun je concluderen dat rennen of fietsen goed is voor het milieu. Er is echter een nadeel aan veel rennen en fietsen: je creëert veel ‘afval’. Denk maar eens aan alle extra vieze was die bij sporten komt kijken. Als je vier keer per week naar je werk rent of fietst, zul je al snel vier sportshirts, een of twee sportbroeken, vier handdoeken en wat ondergoed extra moeten wassen. Daarnaast kun je hardloopschoenen maar een beperkte tijd gebruiken. Als je regelmatig rent moet je, je schoenen uiterlijk na één jaar vervangen. Ook andere sportkleding slijt na een bepaalde tijd en moet dan vervangen worden. Dit zorgt voor extra afval. Dit kun je echter voorkomen door zoveel mogelijk spullen te recyclen en je vieze was zo koud mogelijk te wassen. Gebruik je waterflesjes ook meer dan één keer of koop een bidon. Als je iedere keer een nieuw flesje water pakt, produceer je namelijk ongemerkt ontzettend veel afval.

Als je om het milieu geeft, is het dus een goed idee om rennend of op de fiets naar je werk te gaan. Laat je auto lekker staan en werk meteen ook aan een gezonder en fitter lichaam.

Bronnen die we hebben gebruikt bij het schrijven van dit artikel:
http:/www.youcanbikethere.com/http://www.wisegeek.com/http://news.runtowin.com/

Leave a comment